Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Duurzame warmte

We gebruiken aardgas voor het verwarmen van ons huis, voor het warme water uit de kraan of douche en ook vaak om op te koken. Vanaf 2050 willen we alternatieve, duurzame energie gebruiken die geen CO2 uitstoot. Dit hebben we afgesproken in het Klimaatakkoord. Het doel is dat de eerste wijken in 2030 overgaan naar duurzame warmte. En in 2050 hopen we alle woningen van duurzame energie te voorzien.

Er zijn verschillende redenen waarom we overstappen op andere, duurzame energiebronnen. Een daarvan is dat aardgas zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot en dus voor de opwarming van de aarde. Door over te stappen op andere vormen van energie, zoals een warmtenet, all electric of zonne-energie, verminderen we de CO2-uitstoot.

Hoe gaat dit verder?

Stap voor stap krijgen de dorpen en buurtschappen in de gemeente Wierden een duurzame warmtevoorziening. Nieuwbouwwoningen worden nu al gebouwd zonder aardgasaansluiting. Maar ook bestaande woningen stappen over op andere, duurzame warmtebronnen. Dit gebeurt in samenwerking met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen. Het is belangrijk om per wijk aan de slag te gaan. Iedere buurt is anders en heeft daarom een andere aanpak nodig.

Wanneer gaat mijn huis/buurt over?

Dat hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of er plannen zijn om de openbare ruimte op te knappen. Maar ook als de waterleidingen, riolering of elektriciteitsnetten vernieuwd moeten worden, kan dit een goed moment zijn om de buurt gelijk over te zetten naar duurzame warmtebronnen. Per buurt onderzoeken we wat een logisch moment is om over te stappen. Hierbij kijken we ook naar de geschikte alternatieven voor een buurt. Dit leggen we vast in de Transitievisie Warmte. In dit stappenplan geven we aan hoe en wanneer welke buurt overgaat naar duurzame warmte.

Wil je meepraten & meedoen?

Dat kan! Alleen samen kunnen we de stap maken voor een duurzaam gemeente Wierden!