Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Duurzaam vervoer

We willen allemaal snel overal naar toe kunnen en dat heeft gevolgen. Het goederen- en personenvervoer in Nederland zorgen samen voor 24% van de uitstoot van CO2. En dan zijn de internationale scheepvaart en luchtvaart nog niet meegerekend. Daarnaast veroorzaakt het vervoer veel uitstoot van fijnstof en is er overlast door geluid en stank. Al die auto’s nemen veel ruimte in beslag op wegen en parkeerplaatsen. Doordat er steeds meer auto’s rijden staan we ook steeds vaker stil. De wegen in Nederland slibben dicht en de files worden alleen maar langer. We gaan ons dus minder, schoner en duurzamer verplaatsen.

Minder, schoner, duurzamer

We zullen ons in de toekomst minder, schoner en duurzamer moeten gaan verplaatsen. Dat betekent bijvoorbeeld dat we meer thuis gaan werken, vaker de fiets pakken of kiezen voor een duurzamere vorm van vervoer. Fietsen in plaats van lopen, een elektrische auto kopen of gebruikmaken van een elektrische scooter. Op dit moment zijn er nog niet veel mogelijkheden in onze gemeente om hier gebruik van te maken: maar we werken aan de toekomst. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, ook wij als gemeente. We zullen bijvoorbeeld ons eigen wagenpark duurzaam moeten maken. En we zullen een plan maken om meer laadpalen in onze gemeente te plaatsen. Daarover lees je hieronder meer.

Auto delen

Kun je echt niet zonder auto? Kies dan voor een milieuvriendelijker alternatief en maak gebruik van een deelauto via Greenwheels , Snappcar of MyWheels. Met een abonnement kun je een auto reserveren.

Slim reizen, ook voor bedrijven

Reizen met het openbaar vervoer is beter voor het milieu dan reizen met de auto. Door te kiezen voor slimme combinaties van vervoersmiddelen kun je snel en comfortabel reizen. Twente Mobiel helpt werkgevers bij hun mobiliteitsbeleid om te werken aan minder auto’s in de spits en het verminderen van CO2. Ze geven werkgevers deskundig advies en ondersteunen bij acties en projecten. De reisplanner voor het openbaar vervoer vindt je op www.9292.nl

Lopen en fietsen

Er is er alle reden om (meer) te lopen of te fietsen. Daardoor werk je tegelijkertijd aan het milieu én aan je gezondheid. Reizen met een combinatie van trein en ov-fiets is bovendien vaak goedkoper én sneller dan met de auto.

Elektrische auto’s en laadpalen

Elektrisch vervoer is een duurzame manier van vervoer: het is schoner, stiller en zuiniger dan traditioneel rijden. De gemeente Wierden gaat bij vervanging van haar auto’s kiezen voor de elektrische variant. Ook kiezen steeds meer bedrijven en particulieren voor een elektrische auto. De gemeente stimuleert het gebruik van elektrische auto’s.

Aanvragen laadpaal

Inwoners met een elektrische auto, die geen mogelijkheid hebben om op eigen terrein hun auto op te laden, kunnen in de meeste gevallen gratis een laadpaal aanvragen. Via www.openbaarladen.nl kunnen inwoners van de gemeente Wierden een aanvraag indienen. Het proces van de beoordeling van de aanvraag tot aan het uiteindelijk plaatsen van de laadpaal wordt door één bedrijf behandeld. In overleg met de gemeente wordt er gekeken naar een geschikte locatie. De locatie bevindt zich altijd binnen een straal van 250 meter van het woonadres van de aanvrager. De gemeente bepaalt uiteindelijk de definitieve locatie en wijst de parkeerplaats aan.