Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Energie besparen voor ondernemers

Nederland wordt aardgasvrij en stapt over op duurzame energie. Ook steeds meer bedrijven in de gemeente Wierden nemen energiebesparende maatregelen. Waarom? Het scheelt flink in de kosten, het is goed voor het milieu en het geeft je een betere marktpositie. Wil jij ook verdienen met duurzaam ondernemen? Kijk wat jij kan doen.

Verlichting: zuiniger, minder

Vervang oude tl-buizen door ledverlichting. Dit levert je al een besparing op van 80%. En met een bewegingsschakelaar voorkom je onnodig gebruik van verlichting op het toilet of in het magazijn.

Verwarming: geen verspilling

Met de deuren open heet je je klanten welkom, maar er gaat ook veel warmte verloren. Hang een ‘luchtgordijn’ op boven de deur. Dit apparaat maakt een scheiding tussen de koude lucht buiten en warme lucht binnen.

Koeling: optimaal gebruiken

Koelingen gebruiken veel energie. Dek koel- en vriesmeubelen buiten openingstijden af, houd de roosters schoon, verwijder ijs en houd ze goed gevuld.

Ventilatie: ramen dicht

Om een ventilatiesysteem goed te laten werken, kun je ramen het beste zoveel mogelijk gesloten houden. En wist je dat ledlampen minder warmte afgeven dan andere type lampen?

Apparatuur: uitschakelen

Vooral in kantoren zijn veel apparaten te vinden die ongemerkt energie slurpen. Een kopieermachine verbruikt stand-by bijvoorbeeld ook stroom. Om dat terug te brengen, kun je ze zo instellen dat ze buiten kantoortijd uitschakelen. Op computers kun je automatische slaapstand worden ingesteld. Dat scheelt onder meer tijdens pauzes energie. Het beste zou zijn om overal moderne, energiezuinige apparatuur te gebruiken. Maar álle – verder nog goed functionerende – apparatuur vervangen is een dure grap. Je kunt beginnen met apparaten die toch al aan vervanging toe zijn.

Meer informatie?

Wil jij ook verdienen met duurzaam ondernemen? Energieke Regio helpt ondernemers bij het maken van de juiste keuzes om energie te besparen, energie op te wekken én te voldoen aan wet- en regelgeving. Je kunt ook terecht bij het Energieloket in Wierden via duurzaamwierdenenter.nl