Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Hoe gaan we om met droogte in het buitengebied?

De maatregelen die moeten worden genomen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken, verschillen per gebied. In stedelijke gebieden, zoals onze dorpen Enter, Hoge Hexel en Wierden, leidt extreem weer vaker tot wateroverlast en extreme hitte. Terwijl in het buitengebied juist droogte een groot probleem is. Dit vergt een andere aanpak waarbij veel verschillende organisaties betrokken zijn.

Samenwerken om droogte tegen te gaan

De droogteproblematiek gaat over gemeentegrenzen heen. Daarom werken we op dat gebied veel samen met waterschap Vechtstromen. Samen zijn we in gesprek met de bewoners van het buitengebied om te kijken hoe we slimmer kunnen omgaan met water. Dat is in onze regio een behoorlijke uitdaging want hier is geen wateraanvoer vanuit grote rivieren en daardoor grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid regen die valt.

Het is dus zaak om die ‘kostbare’ regen goed op te vangen en vast te houden in het gebied waar het valt. Zo worden voorraden opgebouwd voor droge periode. Tegelijkertijd willen we ook zorgen dat tijdens hele natte perioden het overtollige water snel wordt afgevoerd en niet tot overlast leidt. Met elkaar zijn we op zoek naar de beste oplossingen om droogte tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van slimme sturen of knijpduikers om de grondwaterstand te verhogen. Ook is het tijdens droge periodes soms nodig om een onttrekkingsverbod in te stellen. Dat betekent dat agrariërs geen water uit de grond of sloten mogen halen om hun land te besproeien. Met al deze verschillende maatregelen proberen we schade door droogte te voorkomen.