Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Klimaat & natuur

Het klimaat verandert, daardoor komen steeds vaker extreme weersomstandigheden voor zoals droge zomers en hevige stortregen. Om goed voorbereid te zijn op deze toekomstige weersomstandigheden zijn aanpassingen in onze leefomgeving noodzakelijk. Dat is klimaatadaptatie. Klimaatadaptatie betekent dat de leefomgeving zo wordt ingericht dat de samenleving minder kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering zoals wateroverlast, droogte, hitte of overstromingen. De Nederlandse overheid heeft ambities geformuleerd om de gevolgen van klimaatverandering zo veel mogelijk te beperken. Eén van de belangrijkste ambities is om in 2020 te beginnen met het aanpassen van de leefomgeving, zodat in 2050 heel Nederland bestendig is tegen de gevolgen van klimaatverandering. De gemeente Wierden werkt daar hard aan mee!

Wist je dat...

  • het steeds vaker en harder gaat regenen?
  • wateroverlast na een regenbui steeds gewoner zal worden?
  • regenwater schade kan veroorzaken aan huizen, straten en tuinen?
  • de gemeente maatregelen neemt tegen wateroverlast?
  • je de kans op schade kunt verminderen door je tuin aan te passen?
  • een kleine aanpassing in je tuin het verschil al maakt.

Wat kun je zelf doen?

Het basisprincipe is heel simpel: als je regenwater na een bui een poosje in je tuin vast kunt houden, wordt het risico op overstromingen van straten en riolering kleiner. Bij een regenbui stroomt er namelijk veel water via de regenpijp of oprit het riool in. Het rioolsysteem kan daardoor overbelast raken. Ga ook aan de slag! Ook voor je tuin zijn er slimme kleine en grote maatregelen waarmee je regenwater kunt opvangen en benutten. Laat je hier inspireren door de tips op of laat je adviseren door een hovenier. Het maakt niet uit of je een grote of een kleine tuin hebt: elke druppel telt.

Het watertakenplan

Elke gemeente moet een plan maken waarin staat hoe ze voor nu en in de toekomst invulling geeft aan haar watertaken of ook wel zorgplichten genoemd. Dit zijn er drie:

  • afvalwater
  • hemelwater
  • grondwater

De gemeente Wierden heeft dit vastgelegd in het zogenaamde Watertakenplan. Je kunt dit plan hier inzien. En je kunt ook het bijlagenrapport downloaden.