Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Klimaat & natuur

Het klimaat verandert, daardoor komen steeds vaker extreme weersomstandigheden voor zoals droge zomers en hevige stortregen. Om goed voorbereid te zijn op deze toekomstige weersomstandigheden zijn aanpassingen in onze leefomgeving noodzakelijk. Dat is klimaatadaptatie. Klimaatadaptatie betekent dat de leefomgeving zo wordt ingericht dat de samenleving minder kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering zoals wateroverlast, droogte, hitte of overstromingen. De Nederlandse overheid heeft ambities geformuleerd om de gevolgen van klimaatverandering zo veel mogelijk te beperken. Eén van de belangrijkste ambities is om in 2020 te beginnen met het aanpassen van de leefomgeving, zodat in 2050 heel Nederland bestendig is tegen de gevolgen van klimaatverandering. De gemeente Wierden werkt daar hard aan mee!

Wist je dat...

  • het steeds vaker en harder gaat regenen?
  • wateroverlast na een regenbui steeds gewoner zal worden?
  • regenwater schade kan veroorzaken aan huizen, straten en tuinen?
  • de gemeente maatregelen neemt tegen wateroverlast?
  • je de kans op schade kunt verminderen door je tuin aan te passen?
  • een kleine aanpassing in je tuin het verschil al maakt.

Wat kun je zelf doen?

Het basisprincipe is heel simpel: als je regenwater na een bui een poosje in je tuin vast kunt houden, wordt het risico op overstromingen van straten en riolering kleiner. Bij een regenbui stroomt er namelijk veel water via de regenpijp of oprit het riool in. Het rioolsysteem kan daardoor overbelast raken. Ga ook aan de slag! Ook voor je tuin zijn er slimme kleine en grote maatregelen waarmee je regenwater kunt opvangen en benutten. Je leest hier meer over wat je zelf kunt doen. Inwoners van de gemeente Wierden kunnen subsidie aanvragen voor o.a. het vergroenen van hun tuin of het afkoppelen van hun regenpijp. Lees hier meer over de subsidieregeling.

Wat doet de gemeente Wierden?

Om goed voorbereid te zijn op toekomstige weersomstandigheden zoals hevige regen, extreme hitte en droogte zijn aanpassingen in onze leefomgeving nodig. Dit heet klimaatadaptatie. De gemeente Wierden volgt landelijke afspraken om er voor te zorgen dat onze gemeente in 2050 klimaatbestendig is. We hebben alle stappen die de gemeente zet, hier voor je op een rij gezet.

Droogte in het buitengebied

De maatregelen die moeten worden genomen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken, verschillen per gebied. In stedelijke gebieden, zoals onze dorpen Enter, Hoge Hexel en Wierden, leidt extreem weer vaker tot wateroverlast en extreme hitte. Terwijl in het buitengebied juist droogte een groot probleem is. Dit vergt een andere aanpak waarbij veel verschillende organisaties betrokken zijn. Hier leggen we je uit hoe we omgaan met droogte in het buitengebied.