Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Groengas voor 250 huishoudens

Bericht delen
Deel dit item via facebook Deel dit item via LinkedIn Deel dit item via Twitter

Netbeheerder Cogas heeft de eerste mono-mestvergister in de gemeente Wierden gekoppeld aan het gasleidingnetwerk. Er wordt nu genoeg groengas voor circa 250 huishoudens ingevoerd. Dat is net zoveel huishoudens als in Hoge Hexel wonen. We hebben in onze gemeente ca 9.500 huishoudens, dus de vraag naar aardgas gaat hiermee omlaag. We blijven dus kijken naar innovaties binnen de agrarische sector.

De agrarische ondernemer is gestart met een mono-mestvergister bij zijn bedrijf. Bij een mono-mestvergister wordt alleen mest gebruikt en geen toevoegingen. Dit systeem is met name geschikt voor melkveehouders. Maar ook andere agrarische bedrijfsvormen zijn geschikt, zoals in dit geval. Het gaat hier om een bedrijf met een kleine 4.000 varkens t.b.v. het programma Beter Leven.

Het vergistingsproces wordt gestimuleerd door de warmte uit de stallen te gebruiken met een warmtepomp. Het dak van dit agrarische bedrijf heeft ook zonnepanelen. De combinatie vergister, zonnepanelen en warmtepomp maken dat het bedrijf niet energie neutraal is maar zelfs energie produceert. Uiteindelijk draagt de vergister bij aan een forse reductie op de ammoniak- en methaanuitstoot van het bedrijf. Voor wat betreft methaan maar liefst minus 80%. Per uur kan de geplaatste installatie 40 kuub gas invoeren op het netwerk.

De mono-mestvergister staat in een container op het erf van het bedrijf. Het gewonnen biogas wordt omgewerkt tot groengas wat vervolgens dus direct ingevoed kan worden in het lagedruk-gasnetwerk van Cogas.

Binnenkort zullen we meer informatie delen over dit innovatieve project.


Wat is uw waardering van dit nieuwsbericht?

Zeer slecht Zeer goed

Reageren?