Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Het klimaatrapport van de Verenigde Naties

Bericht delen
Deel dit item via facebook Deel dit item via LinkedIn Deel dit item via Twitter

Op 9 augustus bracht het IPCC (het klimaatpanel opgericht door de Verenigde Naties) een alarmerend nieuw klimaatrapport. We vertellen je wat hier precies in staat en wat dit betekent voor onze toekomst.

Wetenschappers hebben duizenden internationale klimaatonderzoeken uit de afgelopen 8 jaar uitgeplozen. De conclusie uit al deze onderzoeken is dat het heel dringend nodig is om ingrijpende maatregelen te nemen om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering te beperken. In het rapport staan 5 verschillende toekomstscenario’s afhankelijk van wanneer begonnen wordt met het terugdringen van broeikasgassen en in welke mate dat dan gebeurt. Politici kunnen deze scenario’s gebruiken om keuzes te maken.

Opwarming van de aarde
De komende 20 jaar zal de temperatuur in elk geval 1 tot 1,8 graad stijgen, maar in het slechtste geval zelfs 5,7 graden! En als de temperatuur wereldwijd stijgt, leidt dat overal ter wereld tot heel wat ongewenste gevolgen. Meer extreem weer, bijvoorbeeld, en het stijgen van de zeespiegel en zware regenval.

De zeespiegel stijgt
De zeespiegel gaat stijgen door de opwarming van de aarde. Steden aan de kust moeten er rekening mee houden dat vaker sprake zal zijn van overstromingen. Dat komt ook doordat er naar verwachting meer zware stortbuien zullen zijn. Meer gletsjers zullen smelten, waarschijnlijk is er eind deze eeuw geen gletsjer meer op Groenland en Antarctica.

Nu handelen!
We moeten dus stoppen met fossiele brandstoffen als olie, kolen en aardgas. Ze stoten broeikassen als CO2 uit en verwoesten de wereld. Het is nu aan politici in alle landen van de wereld, om snel en drastisch te handelen.

Belangrijkste punten op een rij
De Correspondent schreef een heldere en duidelijke samenvatting van het rapport. Je kunt de samenvatting hier lezen. De Volkskrant zet de 10 belangrijkste punten uit het klimaatrapport op een rij.

Wat is uw waardering van dit nieuwsbericht?

Zeer slecht Zeer goed

Reageren?