Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Nog geen last van drijvende meubels? Houden zo!

Bericht delen
Deel dit item via facebook Deel dit item via LinkedIn Deel dit item via Twitter

Aandacht voor effecten klimaatverandering

Houden zo! Dat is de kern van de campagne die vanaf 7 oktober van start gaat. Gemeente Wierden vraagt daarmee de aandacht van haar inwoners voor de effecten van klimaatverandering om het bewustzijn te vergroten. Wat is het effect van de steeds warmere zomers? Wat merken inwoners daar thuis van? Welke effecten zijn wel of niet acceptabel? Op het online platform www.groenblauwtwente.nl vinden inwoners eenvoudige maatregelen waarmee zij gelijk aan de slag kunnen om huis en tuin hitte- en waterproof te maken. “Je kunt zelfs zien welk klimaatlabel jouw eigen tuin heeft”, vertelt wethouder Johan Coes.

Iedereen draagt zijn steentje bij

De campagne vertaalt het onderwerp klimaatverandering naar de effecten die voor elke inwoner herkenbaar zijn. Een geel gazon, ondergelopen kelders, afgelaste festivals en klamme slapeloze nachten. Toch is klimaatverandering voor veel inwoners een ver-van-mijn-bedshow. Juist daar speelt deze campagne op in: “Nog geen last van een geel gazon? Houden zo!” Om de overlast van klimaateffecten te voorkomen moet iedereen zijn steentje bijdragen. Met kleine aanpassingen kan elke inwoner zijn huis of tuin al hitte- en waterproof maken.

Dennis Wilt neemt Twente mee in de wereld van klimaatverandering

Dennis Wilt, weerman bij SBS6 en weer.nl (TALPA), neemt inwoners, bestuurders en ondernemers mee in de wereld van klimaatverandering. Hij is zelf een echte Twentenaar en vertelt over de effecten waar we in Twente mee te maken krijgen en waarom we onze omgeving aan moeten passen aan het klimaat. De oproep? Alleen samen pakken we de vervelende gevolgen van extreem weer aan!

Online platform: Groenblauwtwente.nl

Op www.groenblauwtwente.nl kunnen inwoners eenvoudige tips vinden om zelf aan de slag te gaan. Het gaat om simpele maatregelen, zoals het afkoppelen van de regenpijp, het plaatsen van een regenton, een mini-moeras, natuurlijke zonwering en meer planten in de tuin. Op de website is ook een handige tool te vinden waarmee inwoners de klimaatscore van hun huis en tuin kunnen bepalen en delen met anderen. Op die manier worden anderen geïnspireerd om ook aan de slag te gaan met de maatregelen.

Fotowedstrijd

Voor heel Twente wordt een fotowedstrijd georganiseerd. Inwoners van Twente kunnen foto’s van extreem weer of hun water- en hitteproof tuin delen. Maak kans op één van de cadeaubonnen om de tuin water- en hitteproof in te richten. Deelnemen kan tot en met 7 november 2020. Deel de foto op Facebook of Instagram met de hashtag #groenblauwtwente of upload de foto op www.groenblauwtwente.nl. Weerman Dennis Wilt maakt de winnaar bekend! Ingestuurde foto’s kunnen worden geplaatst op www.groenblauwtwente.nl en op de website van de gemeente.

Regionale aanpak

De campagne komt voort uit een samenwerking met de dertien andere Twentse gemeenten, waterschap Vechtstromen en provincie Overijssel. Deze samenwerking in Twente is niet nieuw. Zo wordt er samen gewerkt aan de aan de opgaven voortkomend uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie 2018, het ambitieplan van gemeenten, waterschap, provincies en het Rijk om Nederland klimaatbestendig te maken. In november 2019 brachten de Twentse gemeenten en waterschap Vechtstromen de klimaatatlas uit. Deze atlas brengt de verwachte klimaateffecten voor 2050 op het gebied van wateroverlast, overstroming, droogte en hitte in kaart. Samen met de andere partijen gaat gemeente Wierden de komende maanden aan de slag met de uitkomsten van de atlas.

Samen in gesprek

De campagne is de vliegende start van allerlei activiteiten die de komende maanden op de agenda staan. Gemeente Wierden wil de komende tijd met inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden in gesprek over de effecten van het klimaat. Met welke effecten kunnen we leven en wat is absoluut niet acceptabel?

Ook op regionaal niveau is er van alles te doen. Zo vindt de komende weken Twentse Klimaatpraat Online plaats, een reeks online bijeenkomsten waarin de verschillende onderwerpen worden besproken met

Wat is uw waardering van dit nieuwsbericht?

Zeer slecht Zeer goed

Reageren?