Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Pilotproject: Asbest eraf, Zon erop start in Wierden

Bericht delen
Deel dit item via facebook Deel dit item via LinkedIn Deel dit item via Twitter

Het verbod op asbest is voorlopig van tafel, maar in de gemeente Wierden willen we een veilige en schone leefomgeving. Daar hoort asbest niet in thuis. Daarom willen wij juist de asbestaanpak versnellen en bedrijven verduurzamen. Dat doen we met het pilotproject Asbest eraf, zon erop! Een expertteam en een digitaal loket voor ondernemers staan centraal in de gemeente Wierden.

Expertteam: advies & ondersteuning

In het pilotproject Asbest eraf, Zon erop staat de ondersteuning van het expertteam centraal. Dit zijn vakinhoudelijke medewerkers van gemeenten en andere partijen. Adviseurs op het gebied van subsidie dakconstructies, PV-systemen, maar ook de erfcoaches van Twente, de netbeheerders, lokale partijen, een bodemdeskundige en projectbureau BAS zitten in het expertteam. Het expertteam ondersteunt en adviseert ondernemers en inwoners bij de wensen en doelen om asbest te verwijderen en zonnepanelen te plaatsen. Het team wordt flexibel ingezet om te zorgen dat de juiste expert voor het juiste vraagstuk aan tafel zit.

Digitaal loket: vragen stellen en wensen kenbaar maken

Via een digitaal invulformulier kunnen ondernemers hun vragen of wensen kenbaar maken. De gegevens komen terecht bij het expertteam. Zij gaan aan de slag met de informatie en adviseren of helpen indien nodig. Handig, één plek, één loket en uiteindelijk één contactpersoon bij de gemeente.

Integrale aanpak en gemak

Het advies voor de ondernemer van het expertteam betreft subsidiemogelijkheden, handelingsperspectief en een aantal specifieke, persoonsgebonden adviezen. Door partijen en kennis bij elkaar te brengen werken we aan een integrale aanpak. We bieden uiteindelijk het totale pakket aan. En uiteraard wordt ook gekeken naar koppelmogelijkheden zoals de Rood-voor-Rood-regeling voor bouwen in landelijk gebied en de regionale energieopgave.

Pilotproject

Gemeente Wierden is gestart met het nieuwe pilotproject waar wethouder Richard Kortenhoeven bestuurlijk trekker van is. Samenwerking met en verbinding tussen andere gemeenten in Twente staat hierbij centraal. 'We hebben allemaal dezelfde opgave: het verwijderen van asbest en meer zonnepanelen op grote daken. Om efficiënt te werken en gemeenschapsgeld te besteden, zoeken we de samenwerking met andere gemeenten die ook voor deze opgave staan’. Provincie Overijssel staat achter de aanpak en heeft een subsidie opengesteld voor het verwijderen en afvoeren van een asbestdak in combinatie met het aanbrengen van zonnepanelen.

Wat is uw waardering van dit nieuwsbericht?

Zeer slecht Zeer goed

Reageren?