Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wat is een zonneboiler en hoe bespaar ik hiermee op mijn energieverbruik?

Bericht delen
Deel dit item via facebook Deel dit item via LinkedIn Deel dit item via Twitter

Met een zonneboilersysteem kan je warm water opwekken met energie van de zon. Dit kan je gebruiken om warm te douchen en de woning te verwarmen. Het is dus een aanvullend systeem dat ondersteuning biedt aan het bestaande verwarmingssysteem of de warmtapwatervoorziening. Wanneer je er voor kiest om een zonneboiler aan te schaffen voor het warme tapwater, dan zal er een aparte boiler worden geïnstalleerd in combinatie met zonnecollectoren op het dak. De collectoren zullen de gratis energie van de zon omzetten in warm water, dat in een boilervat wordt opgeslagen. Over het algemeen zal de zonneboiler jaarlijks circa 50% van de warmtapwaterbehoefte afdekken. Het bestaande verwarmingssysteem (in de meeste gevallen een cv-ketel) zal het overige voor haar rekening nemen.

Besparingspotentieel

Voor een gezinssamenstelling vanaf 4 personen is dit financieel gezien een interessante maatregel. Je bespaart jaarlijks:

  • €150,- op jouw energierekening
  • 180 m3 gas
  • 330 kilo CO2-uitstoot

Hoger rendement

Op het moment dat de zonnecollectoren worden aangesloten op een bestaand buffervat (bijv. van de warmtepomp of een pelletketel) of op een vloerverwarmingssysteem, dan zullen de collectoren ook ondersteuning bieden aan het verwarmingssysteem. Omdat de opgewekte warmte in de collectoren op deze manier beter kan worden benut, is het rendement van de zonneboiler hoger. Het bestaande verwarmingssysteem (cv-ketel, warmtepomp, pelletkachel) zal minder hard hoeven te werken om de woning van warmte te voorzien.

Begin bij isolatie

Vaak is een zonneboiler niet direct de eerste stap waar huishoudens mee beginnen bij het verduurzamen van de woning. Meestal is het investeren in het verbeteren van de isolatie van de woning en/of het plaatsen van zonnepanelen (voor elektra) economisch gezien interessanter.

Advies?

Wil je meer weten? Neem dan via mail contact op met onze wooncoaches van het Energieloket

Wat is uw waardering van dit nieuwsbericht?

Zeer slecht Zeer goed

Reageren?