Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

RES Twente

De Regionale Energiestrategie (RES) Twente is een van 30 energieregio's in Nederland. Samen geven de energieregio's invulling aan het Klimaatakkoord om onze CO2 uitstoot te verminderen naar 49% in 2030 en zelfs naar 0% in 2050. Dat betekent dat we onze elektriciteit duurzaam gaan opwekken met wind en zon. In totaal willen we in 2030 samen 3500 GWh aan duurzame elektriciteit op land opwekken. Elke RES-regio levert daar een bijdrage aan. De RES Twente 1.0 is 9 juli 2021 opgeleverd aan het Nationaal Programma RES. Zo is de regionale strategische koers bepaald.

Onze bijdrage

Elke gemeente in Twente levert vervolgens weer een bijdrage aan de RES Twente. Totaal levert de RES Twente een bijdrage van 1500 GWh aan duurzaam opgewekte elektriciteit. De gemeente Wierden heeft ingezet op het bijdragen aan grootschalige opwek van 56 GWh ( per jaar tot 2030.

Eerst kijken we naar de mogelijkheden om een deel van de opwekcapaciteit op grote daken te realiseren. De totale opbrengst van grootschalig zon op dak in 2030 kan naar 16 GWh per jaar. Dat is zo'n 20 ha zonnepanelen op grote daken van 300m2 of meer. De overige 40 GWh per jaar aan grootschalige lokale opwek die we willen realiseren tot 2030 verdelen we over zonneparken. Dat komt neer op zon 50ha. Duurzame opwek van elektriciteit via windturbines staat nu niet in ons programma.

Wat is het verschil?

Dus als we praten over de RES Twente, dan praten we over de samenwerking met alle andere gemeenten in Twente en de andere partners. Binnen onze gemeente Wierden hebben we dus de opgave voor duurzame opwek van elektriciteit te realiseren omdat we binnen de RES Twente de afspraak hebben gemaakt 56 GWh bij te kunnen dragen. Duurzame opwek van elektriciteit is dus een lokale vertaling van de RES Twente voor Wierden.

RES Twente 1.0 opgeleverd

De RES Twente 1.0 is vastgesteld door 12 Twentse gemeenteraden, het Algemeen Bestuur van de waterschappen en Provinciale Staten. Op 9 juli 2021 heeft Louis Koopman als voorzitter van de stuurgroep RES Twente de RES Twente 1.0 opgeleverd aan het NP RES. Dit betekend de strategische, regionale koers is bepaald. Op de website van de RES Twente lees je meer over dit nieuws. Je kunt hier het koersdocument voor de RES Twente 1.0 downloaden.

Meer weten over de RES Twente?

Op de website van de RES Twente staat alle informatie over hoe we met duurzame opwek van elektriciteit in Twente bijdragen aan het Klimaatakkoord. Je kunt op deze pagina ook zien wat andere gemeenten in Twente doen.