Waarom doen we dit samen in de regio?

De RES Twente is een opgave, gesteld door het Rijk. Als we dit niet als energieregio Twente samen regelen, regelt het Rijk het voor ons. En wordt er een taakstelling opgelegd om grootschalige energie op te wekken. Zelf zijn we beter in staat om lokaal invulling te geven aan deze opgave en daarin de juiste afwegingen te maken.

We moeten dit samen doen omdat een energieproject niet ophoudt bij de gemeentegrens. Daarnaast kan niet elke gemeente volledig in haar eigen duurzame energievoorziening voorzien. Dit moet regionaal worden aangepakt. Zo ontstaat er een groter gebied met meer ruimte voor mogelijkheden, slimme toepassingen en oplossingen.

De RES Twente bevordert de samenwerking in de regio om mogelijkheden te gebruiken en te onderzoeken wat kansen zijn voor verduurzaming, zoals het benutten van koppelkansen, dubbel ruimtegebruik (bijvoorbeeld zon op afvalberg), economische kansen en het inzetten van vrijkomende restwarmte (bijvoorbeeld warmte van datacenters naar kassen).