Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wat kun je zelf doen?

Extreme regen, hitte en droogte komen steeds vaker voor. Als iedereen een steentje bijdraagt, kunnen we met elkaar de gevolgen van extreem weer beperken. Met een paar kleine aanpassingen rondom je huis en tuin maak je al een groot verschil.

Meer groen, minder tegels

Minder tegels in de tuin heeft veel voordelen: het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen, de tuin wordt op hete zomerse dagen minder warm en je biedt leefruimte aan vogels, bijen en vlinders. Als het regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden.

Waterdoorlatende verharding

Soms is bestrating nodig. Bijvoorbeeld voor het terras, de oprit of tuinpaden. Door te kiezen voor waterdoorlatende verharding zoals grind, grastegels of een houten vlonder kan het regenwater gemakkelijk in de bodem wegzakken. Dit helpt mee om wateroverlast op straat, in huis en in de tuin bij extreme regenbuien te voorkomen.


Regenpijp afkoppelen

Door de regenpijp af te koppelen van het riool help je mee om wateroverlast door overbelasting van het riool te voorkomen en om droogteschade te beperken. Door de regenpijpen van het huis af te koppelen van het riool, wordt het rioolstelsel ontlast. Het afkoppelen van de regenpijp gaat altijd gepaard met andere maatregelen zoals het plaatsen van een regenton of een open gootje dat het water naar een greppel of wadi leidt.

Meer tips op groenblauwtwente.nl

Benieuwd hoe je tuin scoort op de thema’s regenbestendig, minder hitte en meer biodiversiteit? Op www.groenblauwtwente.nl kun je het klimaatlabel van je tuin berekenen. Ook vindt je daar meer handige tips en maatregelen om je huis en tuin hitte- en waterbestendig te maken.

Subsidie voor tuin vergroenen

Inwoners van de gemeente Wierden kunnen subsidie aanvragen voor o.a. het vergroenen van hun tuin of het afkoppelen van hun regenpijp. Lees hier meer over de subsidieregeling.