Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De Groene Weuste breidt uit!

Bericht delen
Deel dit item via facebook Deel dit item via LinkedIn Deel dit item via Twitter

Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter breidt haar eerste Zonnepark, De Groene Weuste, uit. Ze bekostigen de uitbreiding met een unieke manier van crowdfunding. Met deze crowdfunding kan de jeugd sparen via zonnepanelen met rendement. Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter (SDEWE) realiseerde in 2018 haar eerste Zonnepark, de Groene Weuste in Wierden Noord. Op een oppervlak van 4,5 ha is 4 megawattpiek aan zonnepanelen gelegd. Dit park levert nu voor zo’n 1.300 huishoudens stroom.

Jeugd betrekken met unieke crowdfunding

SDEWE gaat voor het eerst de crowdfunding helemaal zelf doen. Hiervoor gebruiken zij het platform van Energie Samen. Het idee is om de jeugd van 8 tot 18 jaar via een soort van zilvervloot gedachte te laten sparen via zonnepanelen met rendement. Onder de slogan “Samen maken we Wierden duurzamer!” wil SDEWE jongeren betrekken en meer bewust maken van de klimaatverandering. Ouders en grootouders wordt de mogelijkheid geboden om hun (klein)kinderen te laten participeren in zonnepark De Groene Weuste. Deelnemen kan al met een inleg van €250,-. Hiermee verkrijgt het kind een participatie van 1 zonnepaneel. De maximale participatie is 20 zonnepanelen, waarvoor €5.000,- moet worden ingelegd. Kinderen kunnen deelnemen vanaf het moment dat ze acht jaar zijn.

De eerste sleuven zijn al gegraven

Begin deze maand startte de stichting met de werkzaamheden om het zonnepark uit te breiden. De eerste sleuven zijn gegraven en na deze sneeuwperiode wordt er gewerkt aan de kabels, de onderconstructie en het plaatsen van twee extra rijen met zonnepanelen. De geplande uitbreiding gaat voor nog eens circa 400 huishoudens stroom opwekken. Zo wordt er straks stroom geleverd aan circa 1700 huishoudens. Naar verwachting zal de uitbreiding in mei dit jaar klaar zijn.

Het ‘Wierdensmodel’

SDEWE werkt volgens het “van, voor en door principe”, ook wel bekent onder het Wierdens model. Het werk voor het aanleggen en onderhouden van het zonnepark wordt zoveel mogelijk door lokale ondernemers uitgevoerd om zo de lokale economie te versterken. Daarnaast worden werkzoekenden betrokken in de uitvoering van de werkzaamheden. Zij kunnen ervaring opdoen als “zonneparkbouwer” en uiteindelijk deel uitmaken van het Wierdense bouwteam om vervolgprojecten uit te voeren.

(Bron: Neo)


Wat is uw waardering van dit nieuwsbericht?

Zeer slecht Zeer goed

Reageren?