Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Hoe gaan we om met de gevolgen van extreem weer?

Bericht delen
Deel dit item via facebook Deel dit item via LinkedIn Deel dit item via Twitter

Hevige regenval, extreme droogte en hitte zijn gevolgen van klimaatverandering die steeds vaker voorkomen. Om ervoor te zorgen dat dit extreme weer minder overlast veroorzaakt, zullen we actie moeten ondernemen. De gemeente Wierden is hier volop mee bezig en dat zult u de komende tijd steeds vaker merken, vertelt wethouder Johan Coes.

Waarom is het belangrijk om aan de slag te gaan met de gevolgen van klimaatverandering?

Extreme weersomstandigheden kunnen hele vervelende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die overlijden tijdens een hittegolf, een mislukte oogst vanwege de droogte of waterschade na een extreme regenbui. Landelijk en wereldwijd wordt er natuurlijk gewerkt aan het tegengaan van klimaatverandering, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de gevolgen die we nu al ervaren en maatregelen te treffen, zodat de overlast niet te groot wordt.

Wat doet de gemeente hieraan?

Bij het aanplanten van nieuwe bomen kiezen we bijvoorbeeld voor bomensoorten die beter tegen droogte kunnen. Of we leggen een gescheiden rioolstelsel aan waardoor schoon regenwater de grond intrekt, zodat riolen minder snel overstromen. Water vasthouden is sowieso een belangrijk aandachtspunt. Water moet de grond in kunnen zakken. Dat is goed tegen de droogte én wateroverlast. Onze rioleringen zijn namelijk niet gebouwd om zoveel water in een keer af te voeren. Dat hebben we gezien op 17 augustus 2020. Een oplossing hiervoor is bijvoorbeeld het aanleggen van wadi’s. Een wadi is een verlaging in het groen waarin water wordt opgevangen als het hard regent, zodat regenwater daar tijdelijk wordt opgevangen en langzaam in de grond kan zakken.

Zijn alle gevolgen te voorkomen?

Nee, dit soort aanpassingen kosten veel geld en het is niet haalbaar om alle gevolgen op te vangen. Het is belangrijk om met elkaar te bepalen welke gevolgen we accepteren en welke gevolgen we echt moeten voorkomen. Voor die situaties kunnen we dan maatregelen treffen. Daarom organiseren we op 1 en 4 maart ook een online klimaatcafé om dit soort dilemma’s met u te bespreken. De uitkomsten daarvan kunnen we gebruiken om de juiste prioriteiten te stellen.

Kunnen mensen zelf ook nog iets doen om te helpen?

Absoluut. Ondernemers en inwoners van onze gemeente zijn eigenaar van ongeveer een derde van de grond in de gemeente. Het is dus belangrijker dat we dit samen doen en dat iedereen zijn steentje bijdraagt op eigen grond. Meer groen in de tuin is een belangrijke aanpassing, maar ook het afkoppelen van de regenpijp van de riolering helpt of een groen dak maken op een schuurtje. Alle kleine beetjes helpen om gevolgen van klimaatverandering te beperken.

Benieuwd wat u kunt doen? Kijk eens op www.groenblauwtwente.nl voor tips!

Wat is uw waardering van dit nieuwsbericht?

Zeer slecht Zeer goed

Reageren?